Lotus Mobile Notes op het iSeries-platform

Al geruime tijd onderkent IBM/Lotus het belang van mobiele diensten en applicaties. De vraag naar mobiele diensten neemt toe, enerzijds door kleinere mobiele apparaten en betere batterijen, anderzijds door het toenemende aantal reizende of mobiele werknemers zonder vaste werkplek. Ook speelt internet een steeds belangrijkere rol in de communicatie tussen bedrijven. Vijf jaar geleden bijvoorbeeld was het e-mailsysteem binnen bedrijven nog geen bedrijfskritische applicatie, nu beseft men steeds meer het belang van een betrouwbaar e-mail- en kalendersysteem. Vooral ook omdat steeds meer opdrachten en bestellingen via e-mail worden geregeld. Het Domino-platform is hiervoor uitermate geschikt en in combinatie met het iSeries-platform kan een hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid worden gerealiseerd.

Het belang van e-mail
De Domino-omgeving biedt echter veel meer dan alleen e-mail- en kalenderfunctionaliteit. De kracht van het platform zit ‘m er in dat de e-mailfunctionaliteit gecombineerd kan worden met applicaties die zelf ontwikkeld kunnen worden of al standaard beschikbaar zijn. Door het gebruik van bijvoorbeeld CRM-applicaties kan een bedrijf er voor zorgen dat bestellingen van klanten, die via e-mail binnenkomen, centraal worden opgeslagen. Hierdoor is de kans gering dat de orders zoek raken of niet verwerkt worden als bijvoorbeeld een medewerker niet aanwezig is. Ook op het gebied van workflow liggen er grote mogelijkheden. De combinatie van e-mail en applicaties maken Domino tot een zeer geliefd platform. Vooral nu dat alles ook voor de mobiele gebruiker beschikbaar is.

iNotes for Web Access
Voor de reizende Notes-gebruiker of de gebruiker zonder vaste werkplek is er natuurlijk iNotes. Niet echt een draadloze oplossing, maar het stelt de gebruiker wel in staat om zijn of haar Notes-mail overal ter wereld te lezen. Niet alleen mail, maar ook de kalender en ToDo-lijsten kunnen waar dan ook vandaan bekeken en bewerkt worden. Het enige dat de gebruiker nodig heeft is een browser (momenteel alleen nog Internet Explorer) en een verbinding met Internet. Wat de Domino-server op het iSeries-platform betreft moet deze op een veilige manier aan het internet gekoppeld worden. Verder moet de HTTP-taak aangezet worden en zal de ACL van de maildatabase aangepast moeten worden. Het is het overwegen waard om uit beveiligingsoogpunt SSL te configureren. Bij gebruik van iNotes in combinatie met DOLS (Domino Off-Line Services) is het zelfs mogelijk om zonder internetverbinding via de browser een off-line replica van de mail file te bewerken.

Domino Everyplace
Daarnaast heeft IBM/Lotus vorig jaar Domino Everyplace geïntroduceerd om tegemoet te komen aan de oprukkende vraag naar mobiele diensten. Everyplace is een verzameling producten waaronder een WAP server (Everyplace Access), PDA server (Everyplace Enterprise), SMS server (Everyplace SMS) en een Instant Messaging server (Sametime Everyplace).

Domino Everyplace Access geeft de gebruiker de mogelijkheid om gebruik te maken van de functionaliteit van de Domino-server via een WAP-telefoon. Op deze manier kan men speciaal hiervoor ontwikkelde Notes-databases beschikbaar stellen aan mobiele gebruikers. Een handige functie voor buitendienstmedewerkers in servicefuncties en mobiele CRM-gebruikers.

De Domino Everyplace Enterprise server stelt de gebruiker in staat om gebruik te maken van Notes-databases op bijvoorbeeld een Palm of Pocket PC. Draadloos synchroniseren via infrarood vanuit een Notebook of Personal Computer of Wireless LAN behoort dan tot de mogelijkheden. Wellicht kan dit met de doorbraak van BlueTooth nog verder uitgebreid worden.

Domino Everyplace SMS is zoals de naam al duidelijk maakt, toegespitst op het gebruik van Domino-applicaties via SMS. Een mooi voorbeeld hiervan zou kunnen zijn het aansturen van buitendienstmedewerkers naar hun klanten. Via SMS kan een medewerker een bericht ontvangen met daarin de gegevens van zijn eerstvolgende opdracht. Naam, adres, omschrijving van de te verrichten taak, enzovoort. De medewerker kan dit bericht vervolgens bevestigen door een SMS terug te sturen aan de Domino server. Op dat moment gaat bijvoorbeeld de urenregistratie lopen. Zodra de medewerker de opdracht heeft afgerond kan hij dit doorgeven aan de server door weer een (standaard) SMS-bericht terug te sturen naar de Domino server. De tijdregistratie wordt stopgezet voor deze klant en de server weet dat de medewerker naar een volgende klant op weg gaat. Volledige automatisch kunnen de uren in rekening worden gebracht bij de bewuste klant.

Lotus Sametime Everyplace is een ander product uit de Everyplace suite. Sametime Everyplace is gebaseerd op de normale Sametime server en biedt draadloos Instant Messaging via WAP en PDA apparaten.

WebSphere
Tot slot heeft IBM/Lotus natuurlijk ook nog WebSphere. Dit product wordt vaak toegepast in browser-toepassingen met een hoog aantal transacties. Denk hierbij aan het draadloos inchecken in een hotel zoals dat is gedaan bij het Venetian Hotel in Las Vegas. Dit hotel met 3.000 kamers en zeer veel ingangen heeft een draadloze oplossing op basis van WebSphere gekozen op het iSeries-platform. Bij binnenkomst van een gast kan deze zich melden bij de portier, die de gast ontvangt, de gegevens op een PDA invoert en direct een keycard voor de kamer aanmaakt. Het systeem voorkomt lange wachtrijen bij de receptie en is tevens een extra service aan de klanten.

Conclusie
Uit bovenstaande blijkt dat Lotus niet heeft stil gezeten op het gebied van mobiele en draadloze toepassingen. Het vreemde is echter dat de bekendheid van deze producten nog vrij gering is. iNotes is hier wellicht een uitzondering op, maar de Everyplace Suite is vooralsnog ‘de grote onbekende’. Ten onrechte denk ik, want IBM/Lotus heeft veel energie gestoken in de ontwikkeling van deze producten. Zoals de eerder genoemde praktijkvoorbeelden aantonen kunnen draadloze systemen in hoge mate bijdragen aan de efficiëntie van een organisatie en de klantvriendelijkheid en service verhogen.
In vergelijking met de concurrenten, steekt IBM/Lotus met kop en schouders uit boven de diverse andere aangeboden oplossingen op bijvoorbeeld het WinTel-platform. Vaak komt men niet verder dan de presentatie van naar WML geconverteerde HTML-bestanden via WAP of de synchronisatie van Word/Excel-documenten met een PDA. Met .NET probeert Microsoft in de buurt te komen, maar echt concrete producten zijn nog niet beschikbaar.

Hilgert Bos is Principal Certified Lotus Professional en Sr. Lotus Domino/Notes System Administrator bij het eerste door IBM uitgeroepen Domino Competence Center van Eniac – dSolutions.

Gepubliceerd in iSeriesinfo

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Leave a Reply